Resipi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai
UnknownSambal Ikan Bilis Petai
Bahan-bahan
2 cawan ikan bilis, rendam hingga lembut dan toskan
6 papan petai, ambik isinya
1 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar – dihiris kasar
Bahan kisar
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
Cara penyediaannya
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masuk cili kisar dan tumis hingga garing dan pecah minyak.
Tambah air asam jawa masak hingga mendidih. Kemudian rasakan dengan garam dan gula secukup rasa , kacau dan masak hingga pekat.
Masukkan ikan bilis dan petai bersama hirisan bawang besar, masak seketika sehingga mendidih.
Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas-panas ataupun cecah roti.
0 comment... add one now
Next post: ← Next Entries
Prev post: Previous Entries →